Tésztahíd 2.
Máris hibás a név, ugyanis 2.-3. Egyszerre 2 db készült minimális különbséggel.
2017 áprilisában volt egy országos verseny. A tésztahidak teherbírási versenye.
Előkészületek:
kaptunk 5+5kg durum tésztát. És egy méret, és kialakítás szabályrendszert. A követelmény annyi volt, hogy 70 cm fesztávra 1kg bruttó tömeggel legerősebb hidat építeni.
Google a barátom. Millió hídmegoldás. Csak a valóságban rácsos szerkezetet szeretik sok pilonnal alátámasztva. Ez meg csak a 2 végén lesz gyámolítva.
A mechanika előtanulmányaim jól jöttek. Félköríves kosárfül, melyre a pontszerű húzás erejét sugárirányú húzott pálcák viszik át.
A versenykiírás kritériumainak megfelelően készült két fenyő állvány. Rajzon az 5 db azért volt, mert akkor még számítottam a tanulóink lelkesedésére.
egy előterv is készült:
És egy gyors kalkuláció, a tésztaszálak darabszámáról.
Akinek Nem lenne egyértelmű a számítás:
-1szál térfogatának kiszámítása
-20 szálat lemértem analitikai mérlegen, és meghatároztam a száraz tészta sűrűségét
-1000g a max tömeg, de a ragasztót is kalkulálni kell. 80% tészta tömeggel számolva
837 szál jött ki
Ragasztót nem kaptunk. Elektromos pisztolyból kinyomható hőre lágyuló műanyaggal ragasztottam. Epoxyt túlzásnak tartottam. Versenyen epoxys ragasztású nyert, de az enyémmel inkább konstrukciós gondok voltak. A ragasztó abban volt vicces, hogy ha túl sokáig melegítettem a tésztát, akkor elkezdett habosan forrni, és tekeredni/mocorogni.
Az előző tésztahíd konstukciójából átmentettem a bevált részeket:
-futófelületet külön készíteni
-kosárfület sabolnra hajlítani.
kosárfül
Az előző hídhoz képest nagy volt a különbség. A hajlítási sugár sokkal kisebb volt, az elemi tésztaszálak még hajlíthatak voltak, de a fülben sok száltörés volt. terheléses vizsgálatnál a fül nem tört. A másik nagy különbség az volt, hogy itt nagyon erősnek kellett lennie a szerkezetnek, mert a teljes terhelést ez viseli el.
A sablon sokkal komolyabb volt mint az előző. 10mm-es rétegelt lemez talppal. 5° osztással gombostűfejet ütöttem bele két oldalról. ezek a gombostűkre lett a befőző gumigyűrű beakasztva. ez szorította/tartotta a fület. a kezdet nehéznek tűnt. középről kellett kezdeni. az első réteget. majd egyik-másik oldalról a többit. 10°-onként ragasztottam. furcsa, hogy a ragasztás helyén szeretett törni a tészta. Pedig a melegben elvileg felpuhul. 6 szál/réteg. 7 rétegben került fel, úgy, hogy a toldások minimum 2 osztással kerüljenek arrébb. 5 fül készült, mert az első fület kézzel eltörtem. Terheléstő oldalra kihajlik, "menekül". meglepően hajlékony, bár törékeny tésztából készült...
Tésztahíd 2.
- Részletek
- Írta: Super User
- Kategória: jatszoter
- Találatok: 409